Joc cu linii, culori și contur de cetate

(dată de jurnal: 26 iunie 2014, între orele 11 și 12 și jumătate)

Când pornești să străbați străzile cetății Sighișoara, fă-o cu viteza melcului, altfel riști să pierzi fie detaliul, fie esența timpului.

Pe tema percepției diferite am construit primul atelier sub lentila multicoloră a Ochelarilor Profesorului de Istorie. Joi dimineață, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, întreg batalionul de pictori s-a retras strategic din calea vântului și a picurilor grei de ploaie în Turnul Fierarilor, unde am deschis zeci de cutii de acuarele și am împărțit sute de pensule, toate nerăbdătoare să contribuie la exercițiile de imaginație pe care organizatorii din partea Asociației Pro Cultura le-a propus celor mici. 6 pre-formate, desene conturate, așteptau, așadar să prindă culoare și viață în mâinile celor mai mici sighișoreni.
Jocul cu linii, culori și contur de cetate a pornit în mare iureș, dar din momentul în care cei mici au început să deseneze, s-a așternut liniștea peste grupurile de copii, așezați ciorchine în jurul culorilor și al borcanelor cu apă.

Nu s-au plictisit, ceea ce este mare lucru pentru copiii din ziua de astăzi, dar și un indicator bun pentru organizatori. Multe desene nu au reușit să fie terminate, fiind luate ”pentru acasă” pentru continuarea acțiunii de colorare a cetății.
”Eu pictez așa cum visez”
”Eu nu visez, eu așa văd”
”Mi-ar plăcea să fie mai colorată, cu și mai multe flori”

Un băiețel a venit la mine foarte încântat și mi-a spus că a reușit să pună în cetate toate culorile, după care le-a amestecat cu palmele. Rezultatul a fost unul de excepție, pentru că nu doar cetatea imaginată era verde aurie, ci și mânuțele lui, care s-au făcut una cu viziunea personală.

Au fost prinși în joc, nu doar copii, ci și cadrele didactice prezente, părinți, bunici, prieteni, fiecare aducându-și contribuția într-un mod activ.

După închiderea primei etape, batalionul de creatori de artă sinceră au părăsit turnul și s-au îndreptat spre coridorul Doamnelor Bătrâne unde s-a panotat expoziția, în trei timpi și trei mișcări. S-au trecut în revistă toate lucrările, s-au admirat reciproc, după care desenele au fost lăsate în grija trecătorilor și a turiștilor care au vizionat expoziția ad-hoc de idei colorate pentru cetate până la asfințitul soarelui.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

participare la OPI

Atelier OPI no. 2: Sunt Ghidul Cetății!