Atelier OPI no. 2: Sunt Ghidul Cetății!


(jurnal de eveniment: în după amiaza zilei de joi, 26 iunie) 

Cu bibliografia citită și cu harta în mână, grupul de ghizi jr. nou constituit a luat cetatea la picior în descoperirea celor mai importante obiective turistice și istorice, într-un alt fel de a vedea lucrurile, așa ca printr-o lupă imaginară, creată printr-un studiu istoric, laborios și aprofundat.

Atmosfera expediției a fost deosebit de prietenoasă, ajutată fiind și de aerul dulceag și lumina blândă a serii care a învăluit cetatea. Și dacă rostul lui Nicu Teșculă a fost acela de a atrage atenția asupra datelor istorice și biografice ale celor ce și-au trăit traiul pe aici, al meu a fost acela de a atrage atenția asupra metodei de a prezenta ceea ce știi, într-un discurs adaptat tipului de grup de turiști.

Obiectivul atelierului a fost încurajarea celor mici să recunoască și să răspundă corect întrebărilor standard referitoare la patrimoniul mobil și imobil al cetății în care s-au născut. 

După un tur de recunoaștere, grupul s-a retras în subsolul Turnului Fierarilor pentru a închide jocul printr-un alt joc, numit pe loc ”metode artistice prin care ne lecuim de prezența lui ”ăăă” într-o prezentare de înaltă ținută” J

Și cum fiecare om al locului trebuie să-și cunoască locul, sperăm ca cele petrecute împreună să ajute la îmbunătățirea orientării turiștilor în site-ul UNESCO.

Iar pentru cei care vor ajunge în Sighișoara, recomandarea noastră este să întrebe pentru oricare nelămurire spațio-temporală un puști sau o puștoaică cu zâmbetul pe buze, dintre cei care nu-și ajută prezentarea cu pauze condimentate cu vocale grele urechilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

participare la OPI

Joc cu linii, culori și contur de cetate